След продължителни дебати народните представители почти прехвърлиха Националния институт по метеорология и хидрология

...
След продължителни дебати народните представители почти прехвърлиха Националния институт по метеорология и хидрология
Коментари Харесай

Парламентът почти прехвърли НИМХ към екоминистерството

След продължителни диспути народните представители почти прехвърлиха Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от просветното министерство към Министерството на околната среда и водите. Това стана след гласоподаване на текстове от Закона за водите на второ четене. Окончателното решение ще се вземе на последващо съвещание. Днес синоптиците бяха трансферирани на послушание от министър Николай Денков на министър Борислав Сандов. Цялостното преместване на НИМХ е в различен законов текст, който следва да се гласоподава. ГЕРБ бяха изрично срещу, като дефинираха измененията в Закона за водите като наказване по отношение на метеоролозите. А вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов увери, че прехвърлянето не е наказателна акция, а цели усилване на научната активност.

От ГЕРБ и „ Възраждане “ насочиха рецензия към ръководещите, че смяната е отпаднала от преходните и заключителни разпореждания на проектобюджета за годината и е импортирана ненадейно в Закона за водите. Според някогашния учебен министър на ГЕРБ Красимир Вълчев предлагането за преместването на Национален институт по метеорология и хидрология е в нарушаване на правилника. Институтът ще бъде деградиран и лишен от участия в научните стратегии, счита Вълчев и назова промяната " наказателна акция ". " Много необичайно " за какво със Закона за водите, ами той си е там, вие сте го поставили там ", отговори министър Борислав Сандов към ГЕРБ. 

Депутатът от " ИТН " Андрей Чорбанов акцентира, че мястото на Национален институт по метеорология и хидрология е в екоминистерството. " В нашето съвещание имаше и е една друга цел да бъдат обновени проектите за ръководство на речните басейни и проектите за ръководство на риска от наводнения ", сподели ръководителят на Комисията по околна среда и води и депутат от " Българска социалистическа партия за България " Манол Генов.

Преди ден Национален институт по метеорология и хидрология спря да подава информация за времето на уеб страницата си. Вместо прогноза, на интернет страницата се изписваше известие за митинг. Около 16 часа през днешния ден синоптиците оповестиха, че приключват митинга, защото е бил политизиран. НИМХ остава в подготвеност за ефикасен протест до приемането на държавния бюджет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР